Groene daken, wat een geluk!

Groene daken, wat een geluk!

We zijn er vol van en dat vinden wij als dakspecialist fantastisch. Hoe meer, hoe liever. Hoe groener, hoe beter. Het upgraden van de biodiversiteit, koeling, vergroening van de verstedelijking, blije mensen en dieren. Wat een geluk. Toch?

We zitten in de vergroeningmodus, maar gaat dit dan wel allemaal goed? Ermee bezig zijn is goed maar zoals zo vaak slaan we door. We zijn inmiddels gek van groene daken! We hebben al veel daken in het land voorzien van groen.

Doen we het dan allemaal zo goed? Zijn de opdrachtgevers blij en worden wij gelukkig van wat we zien?

 

Hm nou verschillend!

Leg een groen dak aan, daar waar dit het beste is voor het groen en de omgeving. In een wijk waar weinig bomen en struiken zijn of ergens anders in de versteende omgeving. Dan op de noordzijde van de daken. Dit geeft het meeste vocht, en bij langdurig warm weer minder kans op verdroging.

Water geven moet geen noodzaak zijn. De samenstelling van een groen dak moet zo zijn dat het kan en mag verdorren en net als gras weer opbloeit als het water krijgt. De overheid geeft aan bij droogte: de tuin niet beregenen, geen auto wassen en dan zeker geen daken water geven. Het strookt tegen al het water gedachtegoed in.

Meer kruiden op het dak

Laten we meer kruidendaken maken, en kruiden toevoegen in de bestaande groene daken waarvan de meeste uit sedum bestaan. Ontwerp een dakenhabitat. Een diversiteit aan planten en water (op platte daken) waarbij we de bestaande omgeving mee in ogenschouw nemen. Welke foeragegebieden zijn er en hoe kunnen we het dak hierin het beste voorzien?

Zoek de balans

Alles wat je in en op een groen dak plaatst, belemmert de groei. Voorkom doorbrekingen in de groene daken om de kans op lekkage te minimaliseren en plaats geen zonnepanelen tussen het groen. Ze dragen niet bij aan de waterkerende laag en dichtheid van hellende dak.

Wij zien bij voorkeur de doorbrekingen aan de andere zijde van het gebouw bij hellende daken. Zorg bij platte daken voor een randafwerking en een grindstrook rondom de doorbrekingen en gebruik de randen voor onbelemmerd watertransport.

Samengevat KIES!

Kijk wat de bestaande omgeving is en ontwerp dan de beste dakenhabitat voor dier en plant. Kies voor één dakdoorbreking met verschillende kanalen waarop je alles aansluit. Stop met PV-panelen in groene daken. (Wat een onzin.) Positioneer dan volledige PV aan de oost-, west- en zuidzijde.

Neem de verantwoordelijkheid, maak het dak veilig bereikbaar voor onderhoud.

Kies wat kan en geef de daken de kans die ze verdienen in plaats van alles in een dak te willen plaatsen. Zeker met het oog op de lange termijn en het onderhoud wat ook aan daken te pas en onpas nodig is.

 

Succes!!

Joost Stemkens,

  

Fier Dakcontrol

Helpen van mens en organisaties aan comfortabele en veilige daken.

 

(Bron foto's: Peppereno S.Vos)

 

 


DSC_6968

< Terug naar blogs